Zgodba

Podiplomski študij se je bližal koncu, jaz pa sem že skoraj začel verjeti, da bom še eden tistih, kateremu bo dokončan študij predstavljal le stopnjo izobrazbe v spričevalu.

Po predlogu sošolcev, da se skupaj udeležimo mednarodne konference o krožnem gospodarstvu sem si mislil: ”Zakaj pa ne? Nagovora predsednika vlade, nekaj naših ministrov in mednarodnih strokovnjakov pa ne doživiš vsak dan”. Konferenca se je pričela (pričakovano) z opravičilom predsednika vlade in ministrov, končala pa z idejo, zagonom in optimizmom.

Na svetu zavržemo kar 1/3 vse pridelane hrane (1.300.000.000.000kg!), velik delež pa predstavlja kruh in ostali pekovski izdelki. Star kruh do sedaj izkoriščamo le kot surovino za krušne drobtine, ostali kruh pa konča kot surovina v bioplinarnah ali kot krma živalim. S tem zavržemo ogromne količine vode, energije in denarja , predvsem pa kot družba kažemo ignorantski odnos do ljudi iz socialnega roba.

In mi? Z očetom sva v družinskem podjetju, ki se že od leta 1994 ukvarja s proizvodnjo žganih pijač razvila inovativen recept, ki kot prvi na svetu vključuje presežke kruha za izdelavo žgane pijače pod imenom BRODKA. Na ta način star kruh ponovno uporabimo in izdelamo živilo, ki je ponovno primerno za uživanje.

Brodka je visoko kakovostna, inovativna žgana pijača primerna za samostojno uživanje, idealno pa se jo lahko vključi tudi v pripravo cocktailov. Del proizvodnega procesa je enak kot pri kuhanju ostalih žganih pijač, edinstvena pa je večkratna destilacija, ledena filtracija in filtracija skozi aktivno oglje. Natančen postopek proizvodnje pa ostaja varovana družinska skivnost.

Z Brodko v podjetju nadaljujemo pot proizvodnje visoko kakovostnih žganih pijač, posegli pa smo tudi na trg prihodnosti, ki bo trajnostno naravnan, kjer bodo upoštevana načela krožnega gospodarstva in ničelne tolerance do zavržkov hrane.